Komisija za delo z mladimi, ter nasploh Ribiška družina Bohinj, se že več let trudi pridobiti mlade ribiče. Na žalost še vedno beležimo upad mladih ribičev, zato smo še posebej veseli, ko se nam pridruži mladi član, ki bo potencialno postal tudi redni član in sodeloval pri nalogah in delu Ribiške družine Bohinj.

Po 15. členu statuta RD Bohinj je mladi član, oseba do dopolnjenega 17 leta. Mladoletni član sme ribolovne pravice izvajati samo v spremstvu mentorja ali člana RD z opravljenim ribiškim izpitom.

 

Ker se prizadevamo za pridobitev čimvečjega števila mladih članov, se zavedamo tudi, da je za tovrstno dejavnost potrebno zagotoviti mentorja, osebo in člana RD Bohinj, ki bo mladega ribiča vodil in učil o sladkovodnem ribištvu, učil o ribiškem etičnim kodeksu, vrednot, ki jih zasleduje ribiška družina in predvsem o odnosu človeka in narave.

Mladi ribič se s pristopom v RD postopoma uči o vlogi ribiča, ribolovnih tehnikah, delu ribiške družine in njene vloge.

Ribiška družina Bohinj premore veliko izkušenih ribičev, ki so člani RD Bohinj od samega začetka. Nekateri večino svojega ribolova opravljajo v Bohinjskem jezeru, nekateri v Savi Bohinjki ali Mostnici. Imamo pa tudi člane, ki izvajajo ribolov tudi v drugih slovenskih rekah in jezerih, nekateri izvajajo ribolov celo v tujini.

Ribiči se učimo skozi celo življenje. Bolj kot smo izkušeni, bolj spoštujemo naravo in pravico do ribolova, vlogo ribiča in različne tehnike ribolova. Proces učenja pri nekaterih naših članih traja že več kot 30 let. Zato je še bolj pomembno, da ribič z veliko izkušnjami, prevzame vlogo mentorja, učitelja, da poudari entuziazem mladega člana, ga nauči kako se upravlja z našimi vodami, ga uči o tehnikah ribolova, o vrstah rib in njihovem življenjskem habitatu. Poleg vsega pa je mentor oseba, ki je del življenja mladega ribiča in ima tudi vpliv na njegovo odraščanje in zavest, način življenja in spoštovanje do podarjenega naravnega bogastva.

Zato prosimo vse naše člane, ki bi radi delili svoje dolgoletne pridobljene izkušnje na področju sladkovodnega ribištva, da stopijo naprej in se prostovoljno javijo za vlogo mentorja mladega ribiča.

Upravni odbor RD Bohinj je v prejšnjem mesecu pridobil prošnjo za članstvo mladega ribiča, ki pa nujno potrebuje mentorja za opravljanje ribiške dejavnosti. Zato se komisija za delo z mladimi obrača na naše člane s prošnjo, ter omogoča, da se član odloči sam za mentorstvo in opravlja delo prostovoljno.

Prostovoljce prosimo, da se prijavijo v seznam bodočih mentorjev mladim ribičem. Vpis v seznam je mogoč s klikom na spodnjo povezavo (klik na naslov MENTOR MLADEMU RIBIČU), ali direktno na elektronski naslov ribici@rdbohinj.si ali na telefonsko št.  predsednika komisije za delo z mladimi

Anže Repinc (051-229-476)

 

MENTOR MLADEMU RIBIČU

 

Predsednik komisije za delo z mladimi

Anže Repinc