Posredujemo obvestilo Občine Bohinj o začasnem plovbnem režimu v Bohinjskem jezeru

Odredbo si lahko ogledate tudi v *.pdf obliki na POVEZAVI

 

Spoštovani!

Posredujem vam obvestilo o začasnem plovbnem režimu na Bohinjskem jezeru. Odredba določa drugačni plovbni režim, in sicer prepoved plovbe na celotnem jezeru v večerno/jutranjih urah ter celodnevna prepoved plovbe in druge splošne rabe (potapljanje, kopanje…) na SV delu jezera, kjer je globina največja (glej sliko v Odredbi v prilogi).

Prosimo, da o tem obvestite vaše uporabnike plovil, aktivne člane v društvu in ostale vaše uporabnike, za katere je zadeva relavantna.

Za več informacij smo dosegljivi na tem e-naslovu ali na tel. 045-770-139 (Nataša Fujs, Občina Bohinj).

ZAČASNI PLOVBNI REŽIM – PREPOVED PLOVBE IN SPLOŠNE RABE NA BOHINJSKEM JEZERU OD 24.9. – 2.10.2023

 

Občina Bohinj zaradi izvajanja nacionalnega monitoringa ekološkega stanja jezera v terminu od 24.9. – 2.10.2023 z Odredbo določa začasni plovbni režim, s katerim se v terminu od 24.9. – 2.10.2023 v nočnem času prepoveduje vsa plovba na Bohinjskem jezeru ter od 24.9. – 2.10.2023 cel dan prepoveduje plovba in druga splošna raba (plavanje, potapljanje…) na SV delu jezera, kot je prikazano v Odredbi, ki je priloga te novice.

 

Informacije o izvajanju monitoringa:

Zavod za ribištvo Slovenije za Agencijo RS za okolje (ARSO) bo od vključno 24.9 do 2. 10. 2023 izvajal nacionalni monitoring ekološkega stanja v Bohinjskem jezeru na podlagi rib.

Monitoring rib vključuje vzorčenje rib z mrežami in vzorčenje z elektroribolovom vzdolž priobalnega pasu jezera.

Vzorčenje rib z mrežami bo potekalo ponoči med 18:00 in 20:00 uro zvečer in med 6:00 in 8:00 uro zjutraj. Mreže bodo postavljene po celotnem jezeru, okvirni načrt je prikazan na sliki1. Posamezna mreža je dolga 30 m. Lokacije mrež bodo na jezeru označene z bojami na vsaki strani mreže.

Slika 1: Okvirne lokacije postavljenih mrež na območju Bohinjskega jezera od 24.9. do 2.10.2023.

 

Vzorčenje rib z elektroribolovom se bo izvajalo čez dan. Pri tej metodi se uporablja električni tok. Vzorčenje bo potekalo vzdolž celotnega priobalnega pasu jezera– okvirni načrt vzorčenja je prikazan na sliki 2.

Slika 2: Lokacije točk vzorčenj z elektroribolovom na območju Bohinjskega jezera od 24.9. do 2.10.2023.

V času izvajanja monitoringa je prepovedano približevanje vzorčevalnemu območju, saj predstavlja nevarnost za kopalce in ostale uporabnike jezera ter lahko vpliva na rezultate monitoringa.

Hvala za razumevanje.

Zavod za ribištvo Slovenije/ Fisheries Research Institute of Slovenia

Občina Bohinj